Αντλίες Θερμότητας :Έξυπνη Εξοικονόμηση Ενέργειας

Μοιράσου το!

house-heat-pump

Η πιο οικονομική και οικολογική λύση για κάθε επιχείρηση και σπίτι

Τα περισσότερα συστήματα θέρμανσης που υπάρχουν διαθέσιμα στο εμπόριο παράγουν από το μηδέν την απαραίτητη θερμική ενέργεια που έχει ανάγκη ο χώρος σας για να ζεσταθεί, καταναλώνοντας κάποιου είδους καυσίμου. Οι αντλίες θερμότητας ξεφεύγουν αρκετά από το συγκεκριμένο πρότυπο λειτουργίας. Μια αντλία θερμότητας είναι ένα σύγχρονο έξυπνο σύστημα θέρμανσης το οποίο δεν έχει σκοπό να παράγει την ενέργεια που χρειάζεται ο χώρος για θέρμανση ή ψύξη, αλλά στοχεύει να «αντλήσει» ενέργεια από το εξωτερικό περιβάλλον του χώρου σας και να την μεταφέρει στο εσωτερικό του.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι οι αντλίες θερμότητας είναι κατάλληλες μόνο για την θέρμανση του προσωπικού σας χώρου αλλά μπορούν να λειτουργήσουν και αντίστροφα εξασφαλίζοντας ένα ιδιαίτερα δροσερό και ευχάριστο κλίμα και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πως λειτουργούν οι Αντλίες Θερμότητας

Οι αντλίες θερμότητας ρυθμίζουν τη θερμοκρασία δωματίου μέσω μεταφοράς θερμότητας. Μια αντλία θερμότητας αποτελείται από τρία κύρια εξαρτήματα: την εξωτερική μονάδα (εξατμιστήρας), την εσωτερική μονάδα (συμπυκνωτής) και το ψυκτικό. Το ψυκτικό μεταφέρει θερμότητα καθώς κυκλοφορεί μεταξύ της εξωτερικής και της εσωτερικής μονάδας.

Τα συστήματα αντλίας θερμότητας αέρα-νερού είναι συμβατά με διάφορες μονάδες θέρμανσης και ψύξης. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να επιλέξετε τον ιδανικό συνδυασμό για τον εσωτερικό σας χώρο.

Εξαιτίας του τρόπου λειτουργίας τους οι αντλίες θερμότητας  είναι ένα από τα οικονομικότερα συστήματα θέρμανσης που μπορείτε να εγκαταστήσετε σε ένα επαγγελματικό χώρο ή στο σπίτι σας, μιας και μειώνουν στο ελάχιστο τα χρήματα που είναι απαραίτητο να δαπανήσετε για την θέρμανση ή τον κλιματισμό του σπιτιού σας.

Οι αντλίες θερμότητας αέρα/νερού λειτουργούν παρόμοια με τα ψυγεία στα σπίτια μας,
χρησιμοποιώντας έναν κύκλο συμπίεσης ατμών.

  • Οι εξατμιστές εξάγουν ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (αέρας, νερό, γεωθερμία ή ηλιακή), αναγκάζοντας τα υγρά να μετατραπούν σε αέρια.
  • Ο συμπιεστής συμπιέζει το αέριο, αυξάνοντας έτσι τη θερμοκρασία του.
  • Ο συμπυκνωτής μεταφέρει τη θερμότητα από το αέριο στο σύστημα θέρμανσης και το αέριο επιστρέφει σε υγρή κατάσταση.
  • Η βαλβίδα θερμικής εκτόνωσης μειώνει την πίεση του ψυκτικού μέσου, η οποία εκκινεί την εκκένωση και ξεκινά τον κύκλο από την αρχή.

Οι μονάδες αντλιών θερμότητας λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια και αντλούν θερμότητα από τον αέρα του εξωτερικού περιβάλλοντος. Οι λειτουργίες αυτών των μηχανήματων είναι και για θέρμανση αλλά και για ψύξη.

Υπάρχουν αρκετοί τύποι αντλιών θερμότητας,  όπου κάθε μία διαθέτει τα ανάλογα χαρακτηριστικά για να εφαρμόζει στην κάθε περίσταση και χώρο.

Πόσα είδη αντλιών θερμότητας υπάρχουν

Οι αντλίες θερμότητας χωρίζονται σε:

Monoblock όπου οι λειτουργίες είναι ενσωματωμένες σε ένα ενιαίο μηχάνημα εξωτερικής τοποθέτησης , ενώ η μονάδα συνδέεται απευθείας πάνω στο δίκτυο θέρμανσης.

Διαιρούμενου τύπου, όπου η θερμότητα απορροφάτε από την εξωτερική μονάδα και στη συνέχεια μέσω ψυκτικών σωληνώσεων μεταφέρεται  στην εσωτερική, η οποία θερμαίνει/ψύχει νερό και συνδέεται με το δίκτυο των σωμάτων θέρμανσης (καλοριφέρ, ενδοδαπέδια , fan coil units κλπ.)

Οι αερόψυκτες αντλίες θερμότητας  αντλούν θερμότητα από το περιβάλλον και διακρίνονται σε 2 τύπους ανάλογα με το μέσο με το οποίο μεταφέρουν τη θερμότητα στο χώρο.

Αντλίες αέρος- νερού κατάλληλες για ενδοδαπέδια θέρμανση αλλά και για θέρμανση με θερμοπομπούς καλοριφέρ

Αντλία αέρος-αέρος (κλιματιστικά) κατάλληλες για μεγαλύτερες εγκαταστάσεις κτίρια γραφείων – ξενοδοχεία- εμπορικά κ.α.

 

Συχνές ερωτήσεις

  1. Τι κάνει την αντλία θερμότητας μια οικονομική λύση;

  • Προσφέρει μέγιστη οικονομία ως προς την κατανάλωση ενέργειας! Οι αντλίες θερμότητας παίρνουν θερμότητα από τον εξωτερικό αέρα και την επιστρέφουν στον χώρο μας. Η εξοικονόμηση σε αυτή τη διαδικασία είναι ότι ένα ηλεκτρικό σύστημα 1 kW μπορεί να παρέχει έως και 5 kW θερμικής ενέργειας στο σπίτι μας. Η θερμότητα απορροφάται από το περιβάλλον, ακόμη και σε πολύ κάτω από το μηδέν εξωτερικές θερμοκρασίες, καθιστώντας το ιδανική λύση για κάθε εφαρμογή.

  2. Τι ποσοστό μπορώ να εξοικονομήσω χρησιμοποιώντας αντλία θερμότητας;

    • Μπορείτε να εξοικονομήσετε έως και 75% της μέσης ετήσιας κατανάλωσης οικιακής θέρμανσης και ζεστού νερού σε σύγκριση με τους παραδοσιακούς λέβητες πετρελαίου.

  3. Μπορεί να εγκατασταθεί αντλία θερμότητας σε σπίτι με υπάρχον συμβατικό σύστημα θέρμανσης;

  • Υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του σπιτιού σας. Ανάλογα με την έκδοση, μπορεί να συνδυαστεί με προϋπάρχοντα σώματα υψηλής θερμοκρασίας, καθώς και με συστήματα θέρμανσης δαπέδου, αερόθερμα, σώματα χαμηλής θερμοκρασίας ή όλα ή μερικά από τα παραπάνω.

  4. Πόσο ασφαλές είναι;

  • Απόλυτα ασφαλής. Οι αντλίες θερμότητας λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια χωρίς καύση πετρελαίου ή αερίου και τους σχετικούς κινδύνους. Επιπλέον, δεν απαιτούνται δεξαμενές καυσίμου ή συνδέσεις αερίου. Επομένως δεν υπάρχει κίνδυνος διαρροής, καπνού ή δυσάρεστων οσμών.

Ρίξτε μια ματιά για όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τις αντλίες θερμότητας, στο παρακάτω άρθρο από την Greenpeace: Εδώ

Επικοινωνήστε